Sfeervol genieten van een bijzonder dorp

Historie, natuur, kunst, winkelen, horeca, muziek, architectuur

Laren is het oudste dorp van het Gooi. Omstreeks 400 na Christus vestigden landbouwers zich ten oosten van het tegenwoordige Sint Janskerkhof. Het dorp ontwikkelde zich rondom de Brink, nog steeds de centrale plek van Laren waar kerk, horeca, het Brinkhuis en mooie winkels hand in hand gaan.

In de loop der eeuwen heeft Laren verschillende gedaanteveranderingen ondergaan. Zo waren er in de 19de veel weverijen, tapijtfabrieken en kleine boeren. Eind 19de eeuw kwamen veel kunstschilders in Laren wonen en werken, waar we onder meer het Singer Museum aan te danken hebben. 

In de loop van de 20ste eeuw veranderde het dorp langzamerhand in een modern dorp, zonder het historische karakter te verliezen. De boeren gingen het dorp uit, maar de boerderijen bleven evenals diverse akkers, de gezogenaamde eng. En de bossen en heidevelden rondom het dorp werden ondergebracht bij het Goois Natuur Reservaat. De gegoede burgers lieten prachtige villa's bouwen. Het oude klooster werd omgebouwd tot een veelzijdig Brinkhuis. En steeds meer ondernemers verkozen Laren om een winkel te starten.

Vandaag de dag is Laren een bruisend en gezellig dorp, met een rijk verenigingsleven, een zeer hoge sportdichtheid, een breed aanbod aan scholen, een uniek horeca- en winkelaanbod. Een dorp waar van alles te beleven valt.

Meer informatie over de historie van Laren vindt u op de website van de Historische Kring >>